Конституционният съд на Боливия дисквалифицира бившия президент Ево Моралес да се

...
Конституционният съд на Боливия дисквалифицира бившия президент Ево Моралес да се
Коментари Харесай

Съдът в Боливия поряза Моралес за четвърти президентски мандат

Конституционният съд на Боливия дисквалифицира някогашния президент Ево Моралес да се кандидатира за преизбиране през 2025 година, оповестява Агенция Франс Прес.

С това се анулира по-ранно решение, което разреши да се кандидатира за четвърти мандат през 2019 година

В известието, оповестено на уеб страницата се споделя, че рестриктивните мерки на мандатите обезпечават " идеалната гаранция, че някой няма да се увековечи на власт ".

Решението на съда значи, че хората в Боливия могат да служат не повече от два мандата като президент - поредно или не. Новото определение не предстои на обжалване.

Моралес осъди новото решение като съучастие против него сред съдиите, държавното управление и дясното крило в Боливия.

Припомняме, че първият в историята на Боливия президент индианец от етноса аймара Моралес пое властта през 2006 година и се радваше на високо публично утвърждение, до момента в който не се опита да заобиколи конституцията и да се бори за четвърти мандат през 2019 година

Той завоюва този избор, но беше заставен да подаде оставка на фона на смъртоносни митинги срещу предполагаеми изборни измами и избяга от страната.

Той се завърна, след като тогавашният му съдружник Луис Арсе завоюва президентския пост през октомври 2020 година Оттогава Моралес се скара с Арсе.

През 2022 г. боливийският съд призна някогашния президент Жанин Анес за отговорна за образуване на прелом, който я докара на власт по време на политическа рецесия през 2019 година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР